Ακολουθοι στο facebook

Ακολουθοι στο facebook

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Αστάθμητοι παράγοντες


Οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν καμία φορά από την μία στιγμή στην άλλη.

Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί κι ότι μέχρι πρότινος θεωρούσες πως δεν θα αλλάξει, τελικά αλλάζει και μετατρέπεται σε ότι ποτέ δεν είχες φανταστεί. 

Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την ζωή κάθε ανθρώπου. Κάθε στιγμή, πολύτιμη. 

Ιδίως όταν η δική σου ζωή, εμπλέκεται με τη ζωή άλλων ανθρώπων, κυρίως συναισθηματικά. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί, κι η σταθερότητα που αισθάνεται μέσα του μπορεί να αλλάξει και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Καθώς πάντα θα υπάρχουν κι οι αστάθμητοι παράγοντες, πέρα από αυτό που έχουμε υπολογίσει εμείς ως πιθανότητα.

Κάθε σενάριο, καλό ή κακό, που χτίζουμε με την φαντασία μας, πολλές φορές ανατρέπεται ακριβώς λόγω αυτών των αστάθμητων παραγόντων που κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει απόλυτα. 

Ο θάνατος, ο χωρισμός, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μια λάθος κρίσιμη απόφαση, μια απόλυση, ένα ατύχημα, μια ανίατη ασθένεια... είναι κάποιοι από αυτούς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν και πότε θα του χτυπήσουν την πόρτα. 

Κι αν πάρει κανείς ως δεδομένο, ότι κάποια στιγμή όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτι από όλα αυτά, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να χαμογελά, όπως και πριν συμβεί; 

Η εσωτερική δύναμη και η αισιοδοξία, η αγάπη για τη ζωή και η λαχτάρα για την ευτυχία που οι περισσότεροι αποζητάμε, είναι τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα για την αντιμετώπιση κάθε αρνητικής κατάστασης. Όλα αυτά τα απρόσμενα γεγονότα, όσο αρνητικά κι αν ακούγονται, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι μέσα στη ζωή. Για κανέναν δεν είναι όλα ρόδινα πάντα ή για πάντα. Όλα είναι για όλους. Ειδικά τα γεγονότα που βασίζονται σε τέτοιους παράγοντες. Κι εκεί είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι κι απροετοίμαστοι όταν κάτι αρνητικό ή δυσάρεστο συμβαίνει.

Καθώς, πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει απλά να απολαμβάνουν την ζωή, χωρίς δυσκολίες και χωρίς προβλήματα. Ίσως όχι όλοι, μα σίγουρα αρκετοί. Κι όταν έρθει στο δρόμο τους κάποια δυσκολία, τότε εκείνοι πέφτουν, λυγίζουν και πολλές φορές σπάνε από το βάρος που τους προκαλεί η κατάσταση. 

Μα να θυμάσαι, πως στη ζωή αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Έτσι είναι. Για να μπορέσει κανείς να επιβιώσει και να αντέξει κάθε δύσκολη κατάσταση που προκύπτει, πρέπει πρώτα να πάθει για να μάθει και πως θα αντιμετωπίσει το καθετί αρνητικό. Κι όταν κάνεις μαθαίνει από τις δυσκολίες, βγαίνει πιο δυνατός και μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αναγνωρίσει κι όλα τα υπόλοιπα θετικά που συμβαίνουν γύρω του, παράλληλα κάποιες φορές και με τα αρνητικά, μπορεί να εκτιμήσει την θετική πλευρά της ζωής κι να αισθάνεται ευγνώμων για ότι μέχρι πρότινος θεωρούσε δεδομένο.

Η πληρότητα άλλωστε επιτυγχάνεται συνδυαστικά...

Πότε κάνεις δεν θα αισθανθεί εσωτερικά πλήρης αν του συμβαίνουν μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά γεγονότα στη ζωή του. 

Πάντα για να επιτευχθεί η πληρότητα χρειάζονται και τα δύο...κι αυτό ίσως είναι το μόνο δεδομένο της ζωής!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποκτήστε τα βιβλία και τα ebooks πατώντας εδώ: