Ακολουθοι στο facebook

Ακολουθοι στο facebook

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Αυτοσυγκράτηση...και αυτοπειθαρχία!


Πόσο εύκολο είναι άραγε, ένας άνθρωπος να τιθασεύσει τον εαυτό του σε κάθε περίπτωση; 
Μπορεί κανείς πάντα να επιβληθεί σε όσα νιώθει αλλά δεν μπορεί να δείξει;
Μπορεί πάντα να συγκρατήσει τον εαυτό του από το να μην κάνει όσα δεν θεωρούνται "επιτρεπτά";
Είναι εύκολο να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του μπροστά σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις; 

Πολλές φορές είναι αρκετά εύκολο να δείξουμε πειθαρχία και να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας από διάφορα ατοπήματα...
Υπάρχουν όμως και φορές που δυσκολευόμαστε να μείνουμε ψύχραιμοι και να μην αντιδράσουμε όταν τα συναισθήματα μας είναι έντονα ή όταν μας ξυπνούν μνήμες που στο παρελθόν δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο. 

Ως άνθρωποι είναι λογικό να έχουμε στιγμές που χάνουμε λίγο τον έλεγχο του εαυτού μας, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα μας,  όταν, όμως, ο τρόπος ζωής μας είναι χτισμένος στα θεμέλια της αυτοσυγκράτησης και της αυτοπειθαρχίας, τότε μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία να αντιμετωπίσουμε, τυχόν, λάθος χειρισμούς και παρορμητικές συμπεριφορές μας, που στο παρόν ή στο μέλλον ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ζωή μας. 

Βέβαια, δεν προκύπτει πάντα λάθος αποτέλεσμα από μια παρορμητική συμπεριφορά μας ούτε είναι δεδομένο πως σε μια αδύναμη στιγμή θα τα χάσουμε όλα... όμως όταν κινούμαστε συνεχώς σε αυτό το μοτίβο, τότε δυστυχώς μπαίνουμε στη διαδικασία να πλάθουμε μια ζωή χωρίς σταθερότητα. 

Αυτοσυγκράτηση λοιπόν... κάποιες φορές επιβάλλεται να υπάρχει... μα κάποιες άλλες δεν πειράζει αν την αφήνουμε για λίγο στην άκρη! 

Γι' αυτό, μην φοβάσαι να εκδηλώσεις όσα αισθάνεσαι την στιγμή που τα αισθάνεσαι... όμως, προσπάθησε να λειτουργείς με όσο δυνατόν περισσότερη διορατικότητα για να μπορείς να προλάβεις τις πληγές προτού δημιουργηθούν... 

Δεν πειράζει καμιά φορά να χάνουμε λίγο από τον έλεγχο και την αυτοσυγκράτηση μας. Είναι κι αυτό μια μορφή προσωπικής απελευθέρωσης, αν το σκεφτείς καλύτερα. Άλλωστε, είναι και ανθρώπινο να μην μπορούμε να πάντα να είμαστε συνεπείς, τόσο απέναντι στους άλλους όσο και στον εαυτό μας. Αυτό,  φυσικά, δεν σημαίνει πως πάντα θα μπορούμε πάντα να κρυβόμαστε πίσω από αυτή την "ανθρώπινη δικαιολογία", καθώς άλλο να συμβεί κάτι μια φορά από απροσεξία...κι άλλο να συμβαίνει κάθε λίγο κι από μια απροσεξία. 
Στόχος σου σε κάθε ανάλογη περίπτωση, πρέπει να είναι, τόσο η προστασία του εαυτού σου, όσο και των άλλων γύρω σου. Πάντα οφείλει κανείς να σκέφτεται τον αντίκτυπο της δικής του συμπεριφοράς προς τους άλλους. 

Ισορροπία χρειάζονται οι σχέσεις... ισορροπία χρειάζονται οι πράξεις... 
Ισορροπία χρειάζεται και ο εσωτερικός σου κόσμος... 
Ισορροπία χρειάζεται η ζωή...για να μπορέσεις να την απολαύσεις! 
Κι η ισορροπία για να επιτευχθεί, χρειάζεται για σύμμαχο την αυτοσυγκράτηση...

Γι' αυτό σου λέω... επέτρεψε στα πάθη σου να σε παρασύρουν... αλλά μην παρασύρεσαι σε κάθε πάθος αλόγιστα, γιατί αστραπιαία μπορεί να οδηγηθείς στο λάθος μονοπάτι... με απροσδιόριστες αλλά και μη αναστρέψιμες, για την ζωή σου, συνέπειες...

Να θυμάστε πως ο αυτοέλεγχος και η αυτοκυριαρχία είναι οι πιο σπουδαίες δυνάμεις που μπορεί κανείς να αναπτύξει στη ζωή του. Συνεπώς, η αυτοσυγκράτηση είναι ένδειξη ψυχικής δύναμης και εσωτερικής ισορροπίας, που ακόμα κι αν καμιά φορά ξεχνάμε πως διαθέτουμε, έχουμε χρέος να ανακτήσουμε ξανά σε πολύ σύντομο χρόνο. Αν πάλι, είσαι από αυτούς που δεν λειτουργούν με γνώμονα τον αυτοέλεγχο και την αυτοκυριαρχία, τότε ξεκίνα να καλλιεργείς αυτή τη δύναμη που σίγουρα βρίσκεται κρυμμένη μέσα σου, από σήμερα κιόλας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποκτήστε τα βιβλία και τα ebooks πατώντας εδώ: