Ακολουθοι στο facebook

Ακολουθοι στο facebook

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η τέχνη της προσαρμοστηκότητας...!



Είναι πολύ σπουδαίο να μπορεί κανείς να προσαρμόζεται.
Η προσαρμοστικότητα είναι τέχνη!
Μια τέχνη που οποίος την κατέχει, κουβαλά ένα σπουδαίο προσόν.

Ένας άνθρωπος που μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιες συνθήκες κι αν βρεθεί, σε όποια κατάσταση κι αν προκύψει, έχει αναρίθμητα προνόμια. 
Επικοινωνεί καλύτερα με τους γύρω του ανεξαρτήτως ποιος είναι αυτός που έχει απέναντι του. 
Είναι τόσο σπουδαίο αλήθεια να μπορεί κανείς να "χαμηλώνει" και να "υψώνεται" με μεγάλη ευκολία ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται.

Η προσαρμοστικότητα είναι ίσως ο ισχυρότερος σύμμαχος των αλλαγών. Ένα άτομο που διαθέτει αυτή την τέχνη, μπορεί ευκολότερα να κάνει ή να δεχτεί τις αλλαγές που θα προκύψουν στη ζωή του. Επιπλέον, μπορεί να πάρει αποφάσεις σε σύντομο χρόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του τρόπου ζωής του καθώς μετά από κάθε απόφαση, καταφέρνει να αποδεχτεί και να οικειοποιηθεί εύκολα τα νέα δεδομένα που ο ίδιος αποφάσισε να βάλει στη ζωή του.

Θα ακούσεις κάποιους να μπερδεύουν την έννοια της προσαρμοστικότητας με την έννοια της διπροσωπίας. Όμως, αυτές οι δύο έννοιες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το να είσαι ειλικρινής και αληθινός, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορείς να προσαρμόζεσαι σε κάθε συνθήκη.
Ένας άνθρωπος διπρόσωπος,ίσως μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά αυτό που επιδιώκει συνήθως είναι... να προσαρμόσει...
Συνεπώς, εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει την διαφορά των όρων χωρίς να μπερδεύεται. 
Θα ακούσεις άλλους να συγκρίνουν την προσαρμογή με τον συμβιβασμό. Όμως, συμβιβάζομαι σημαίνει αποδέχομαι ότι κι αν συμβαίνει άνευ όρων και αντιστάσεων. Προσαρμογή σημαίνει κατανόηση των πραγμάτων και υγιής αντιπαράθεση όπου κρίνεται απαραίτητο, δεν σημαίνει συμβιβάζομαι.

Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία, μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι έμφυτο προσόν.
Τι γίνεται όμως, όταν κάποιος θέλει να αναπτύξει αυτήν την τέχνη και δεν τα καταφέρνει; 

Η τέχνη της προσαρμοστικότητας καλλιεργείται, όπως κάθε άλλη. Η θέληση του να βελτιώνει κάνεις τις θετικές όψεις της ζωής του είναι το πρώτο βήμα για να φτάσει εκεί που θέλει, ακόμα κι αν στην αρχή αισθάνεται πως δυσκολεύεται. Όταν ένας άνθρωπος πραγματικά επιθυμεί να φέρει αλλαγές στη ζωή του το πρώτο μάθημα που παίρνει είναι αυτό της προσαρμογής.
Το να μάθει κανείς να είναι ευέλικτος και να μπορεί να επικοινωνεί με τους άλλους είναι κάτι που μπορεί σταδιακά να εκπαιδεύσει τον εαυτό του και να μάθει.

Το θέμα είναι πως αντιδρά κανείς μπροστά σε κάθε αλλαγή. Οι αντιδράσεις απέναντι στις καταστάσεις καθορίζουν το μέγεθος της προσαρμοστικότητας κάθε ανθρώπου.
Η στάση ζωής μας καθορίζει το πως θα βιώσουμε μια επερχόμενη ή ξαφνική αλλαγή που συμβαίνει...

Η ζωή είναι απρόβλεπτη...συνεπώς, ως άνθρωποι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και να είμαστε πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι να υποδεχθούμε την όποια αλλαγή προκύπτει στην καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να την διαχειριστούμε έξυπνα και ευέλικτα. Σε κάθε τομέα της ζωής μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως έχουμε την δυνατότητα αλλά και την δύναμη να αντιδράσουμε θετικά, ακόμα κι αν τα δεδομένα μοιάζουν αρνητικά και δεν ήμασταν απόλυτα προετοιμασμένοι για ένα γεγονός.
Γι' αυτό, ετοίμασε τον εαυτό σου να μπορεί να δέχεται με θετικό τρόπο ότι κι αν προκύπτει. Ακόμα κι αν οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρες ή υπερβολικές για τα δικά σου δεδομένα, πάντα μπορείς να αλλάξεις ότι δεν σου αρέσει. 

Να θυμάσαι πως ακόμα κι αν μια αλλαγή δεν σε ικανοποιεί, πάντα μπορείς να την αλλάξεις.
Από σένα εξαρτάται το πως θα δεχτείς την αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποκτήστε τα βιβλία και τα ebooks πατώντας εδώ: